Rozhodnutí SDEU k povinnosti operátorů uchovávat provozní a lokalizační údaje pro účely trestního řízení


V nedávném rozhodnutí se Soudní dvůr Evropské Unie (SDEU) opět zabýval podmínkami pro shromažďování, uchovávání a předávání provozních a lokalizační údajů.

Předmětem přezkumu byla v tomto případě německá právní úprava, která poskytovatelům elektronických služeb, tedy zpravidla telefonním operátorům a poskytovatelům internetu, ukládala plošnou a nerozlišující povinnost uchovávat provozní a lokalizační údaje o všech jejich uživatelích po dobu až deseti týdnů. Za účelem stíhání zvlášť závažných trestných činů pak mohly být takto shromážděné údaje předány orgánům činným v trestním řízení.

Soudní dvůr rozhodl, že právní úprava ukládající plošnou a nerozlišující povinnost uchovávat povozní a lokalizační údaje o všech uživatelích pro účely trestního řízení je v rozporu s unijním právem a jako taková je nepřípustná. Pokud tak na základě předchozích rozhodnutí SDEU existovaly jakékoliv pochybnosti o přípustnostem rozsahu plošného shromažďování údajů pro účely trestního řízení, po tomto rozhodnutí je jasné, že za tímto účelem nelze plošně údaje shromažďovat vůbec.

Jako jediné přípustné shromažďování provozních a lokalizačních údajů pro účely trestního řízení označil SDEU shromažďování cílené a v rozhodnutí uvedl hned několik příkladů takového shromažďování. Prvním z nich je shromažďování údajů na základě geografického hlediska, tedy v místech se zvýšenou četností páchaní závažné trestné činnosti jako jsou například letiště, nádraží, přístavy, ale třeba také určité čtvrti, města či oblasti. Druhým příkladem, který v rozhodnutí SDEU uvádí, je shromažďování provozních a lokalizačních údajů osob,  které jsou předmětem vyšetřování nebo jiných aktuálních opatření dohledu, případně osob, které mají záznam ve vnitrostátním rejstříku trestů o předchozím odsouzení za závažné trestné činy.

S ohledem na názory SDEU vyslovené v rozhodnutí je zřejmé, že novelizací musí projít také česká právní úprava obsažená v zákoně o elektronických komunikacích, která poskytovatelům elektronických služeb ukládá plošnou a nerozlišující povinnost uchovávat údaje uživatelů po dobu 6 měsíců.

Mgr. Jan Turek