Strach z nových metod genetické modifikace – aktuální rozhodnutí Evropského soudního dvora


Dne 25. 7. 2018 vydal Evropský soudní dvůr (ESD) rozhodnutí, v němž uvedl, že moderní postupy pěstování rostlin (tzv. mutageneze), mezi něž patří i tzv. „genové nůžky“ - je nutno považovat ze genetickou úpravu s tím, že i tyto postupy podléhají regulaci genové úpravy podle příslušné Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2001/18/ES ze dne 12. března 2001 o záměrném uvolňování geneticky modifikovaných organismů do životního prostředí.

Techniky mutageneze totiž spočívají v tom, že umožní cílenou změnu v dědičných informacích rostliny, aniž by však došlo k přenosu cizích genetických informací. Během těchto postupů tak nedochází k přenosu genů cizích organismů do upravované rostliny. Tyto nové metody úpravy genetické informace se tedy často podobají klasickému křížení, avšak v moderním pojetí s cílem dosáhnout takové mutace, ke které by mohlo dojít i v samotné přírodě.

Vyjmutí těchto metod z přísné regulace hájil i generální advokát Michal Bobek.

ESD však rozhodl, že organismy (rostliny) získané na základě těchto metod podléhají evropské regulaci o genetické úpravě. Výjimku povolil jen pro modifikované odrůdy získané pomocí technik/metod mutageneze, které jsou již dlouho běžně používány a u kterých je dlouhodobě dokumentována bezpečnost.

Rozhodnutí tedy mimo jiné ovlivní označování potravin vyrobených z takových rostlin a kontrolu surovin.

Odkaz na rozsudek:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/?qid=1395932669976&uri=CELEX:62016CJ0528

JUDr. Tomáš Havelka, LL.M.