Zákon o pobytu cizinců – významné změny


Dne 31. 7. 2019 nabyla účinnosti podstatná část novely zákona č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů, v platném znění (dále jen „Zákon o pobytu cizinců“). 

Novela Zákona o pobytu cizinců byla vyhlášena pod č. 176/2019 Sb., přičemž nejvýznamnější změny, které se touto novelou zavádí, si blíže přiblížíme v tomto článku. 

I. Zavedení kvót maximálně podaných žádostí 

Zákon o pobytu cizinců nově zmocňuje vládu ČR k tomu, aby svým nařízením stanovila maximální počet nabíraných žádostí (kvóty) o udělení pobytových oprávnění, kterými jsou: 

  1. Vízum k pobytu nad 90 dnů za účelem podnikání;
  2. Povolení k dlouhodobému pobytu za účelem investování; či
  3. Zaměstnanecká karta. 

Jedná se o omezení stanovující maximální počet žádostí o výše uvedená pobytová oprávnění, která lze podat v rámci období 1 roku rozvrženého rovnoměrně na jednotlivé kalendářní měsíce na zastupitelských úřadech v ČR v zahraničí. Kvóty se tak neuplatní na žádosti podané na území ČR. 

Dojde-li k naplnění stanoveného maximálního počtu žádostí, bude každá další žádost automaticky považována za nepřijatelnou. Příslušný zastupitelský úřad bude na své úřední desce a internetových stránkách zveřejňovat informaci o maximálním počtu žádostí, které lze pro jednotlivé druhy oprávnění k pobytu podat. 

V současné době již máme takovéto nařízení vlády účinné, a to nařízení č. 220/2019 Sb. Nařízení však stanovuje pouze maximální počet žádostí pro víza k pobytu nad 90 dnů za účelem podnikání a zaměstnanecké karty. 

II. Zaměstnanecká karta – oznámení Ministerstvu vnitra ČR 

Držitel zaměstnanecké karty je oprávněn změnit zaměstnavatele, pracovní pozici či dokonce být zaměstnán na další pracovní pozici, a to u téhož či u jiného zaměstnavatele. Takovouto změnu je však nově zaměstnanec povinen oznámit Ministerstvu vnitra ČR, a to nejméně 30 dnů před účinností této změny. O splnění podmínek pro předmětnou změnu vyrozumí Ministerstvo vnitra ČR cizince do 30 dnů ode dne jejího oznámení. 

Oznámení se podává na předepsaném úředním tiskopise. Neobsahuje-li oznámení veškeré požadované náležitosti, hledí se na něj, jako by nebylo učiněno. 

Držitel zaměstnanecké karty je nicméně oprávněn změnit zaměstnavatele nejdříve 6 měsíců od právní moci rozhodnutí od o vydání zaměstnanecké karty. Výjimkou jsou konkrétně stanovené případy, kdy k ukončení pracovního poměru nedošlo zaviněním ze strany držitele zaměstnanecké karty. Cizinec však tyto důvodu musí prokázat společně s oznámení. 

Přicestoval-li však držitel zaměstnanecké karty na území na základě vládou schváleného programu, může zaměstnavatele změnit nejdříve po uplynutí doby, na kterou byla zaměstnanecká karta vydána (nestanoví-li vládní program jinak). Přísnější podmínky platí též u držitelů zaměstnaneckých karet, jejichž budoucím zaměstnavatelem je agentura práce. Tito nejsou oprávněni měnit zaměstnavatele ani nastoupit na pracovní pozici u nového zaměstnavatele. 

III. Mimořádné pracovní vízum

V případě nedostatku pracovní síly na trhu práce v určitém odvětí, profesi nebo v případě mimořádné události dává Zákon o pobytu cizinců vládě ČR možnost zavést vydávání tzv. mimořádného pracovního víza. 

V nařízení je vláda ČR oprávněna stanovit konkrétní podmínky pro vydání toho víza, např. odvětví či profese, ve kterých by měl být cizinec zaměstnán, maximální počet žádostí či státní příslušnost cizince, který je oprávněn podat žádost.

Jelikož jde o vízum vydávané při nedostatku pracovní síly, je vydáváno s maximální dobou platnosti a dobou pobytu na 1 rok. Vízum není možné opětovně prodloužit. Pobývá-li cizinec na území na základě tohoto víza, není na území ČR oprávněn podat žádost o vízum k pobytu nad 90 dnů, povolení k dlouhodobému pobytu, povolení k přechodnému pobytu nebo povolení k trvalému pobytu.   

Cizinec žádající o mimořádné pracovní vízum potřebuje mít vydané povolení k zaměstnání dle zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, v platném znění. 

IV. Změna v poplatcích 

Oproti předchozímu dvoufázovému hrazení správního poplatku je nově poplatek hrazen pouze jednou, přičemž u žádostí podávaných na území ČR činí poplatek 2.500,- Kč. 

Je-li žádost podávána na zastupitelském úřadě ČR, tedy v zahraničí, činí poplatek 5.000,- Kč, jde-li o žádost o vydání: 

  1. Zaměstnanecké karty;
  2. Modré karty;
  3. Karty vnitropodnikově převedeného zaměstnance;
  4. Karty vnitropodnikově převedeného zaměstnance jiného členského státu EU; nebo
  5. Povolení k dlouhodobému pobytu za účelem investování. 

V. Adaptačně-integrační kurzy 

S účinností od den 1. 1. 2021 bude muset cizinec, kterému bylo vydáno povolení k dlouhodobému nebo trvalému pobytu, nejpozději do 1 roku ode dne právní moci tohoto rozhodnutí, na území ČR absolvovat adaptačně-integrační kurz. Stejně tak bude kurz muset absolvovat cizinec, kterému bylo vydáno nové povolení k dlouhodobému pobytu z důvodu změny účelu pobytu na území ČR. Povinnost absolvovat kurz se nevztahuje na občany členský států EU, EHP či Švýcarska. Jedná se tedy pouze o cizince z tzv. třetích zemí. 

Ministerstvo vnitra ČR určí vyhláškou náplň, časový rozsah, podmínky absolvování, požadavky na organizační zajištění, povinné náležitosti dokladu o absolvování a paušální částku, kterou hradí cizinec. 

Povinnost absolvovat adaptačně-integrační kurz se nevztahuje na cizince, který:

Pobývá na území ČR na základě dlouhodobého pobytu za účelem studia, ochrany na území, investování, karty vnitropodnikově převedeného zaměstnance či karty vnitropodnikově převedeného zaměstnance jiného členského státu EU;

V den nabytí právní moci rozhodnutí o vydání povolení k dlouhodobému nebo trvalému pobytu nedovršil 15 let, či naopak dovršil již věku 61 let;

Již adaptačně-integrační kurz absolvoval. 

Dle přechodných ustanovení není adaptačně-integrační kurz povinen absolvovat cizinec, kterému bylo vydáno povolení k dlouhodobému nebo trvalému pobytu předem dnem 1. 1. 2021 za podmínky, že toto povolení je ke dni 1. 1. 2021 dni platné. 

Za neabsolvování adaptačně-integračního kurzu hrozí cizinci pokuta do výše 10.000,- Kč. 

V případě, že byste měli zájem se dozvědět více o těchto či jiných změnách souvisejících se zaměstnáváním cizinců, neváhejte se na nás kdykoliv obrátit.

Mgr. Jindřich Kolář