Změny v evidenci skutečných majitelů


Chtěli bychom Vás upozornit na změny, k nimž došlo od června tohoto roku v oblasti evidenci skutečných majitelů.

Dne 1. června 2021 nabyl účinnosti zákon č. 37/2021 Sb., o evidenci skutečných majitelů, který významným způsobem změnil dosavadní pravidla týkající se zejména definování skutečného majitele a fungování evidence.

Níže zasíláme stručný přehled těch nejdůležitějších bodů nové právní úpravy vztahujících se na obchodní korporace. Upozorňujeme však, že povinnosti dle zákona dopadají i na další právnické osoby a svěřenské správce.

DEFINICE SKUTEČNÉHO MAJITELE

Skutečným majitelem se rozumí každá fyzická osoba, která je koncovým příjemcem nebo osobou s koncovým vlivem.

Koncovým příjemcem obchodní korporace je osoba, které má přímo nebo nepřímo právo na podíl na prospěchu obchodní korporace (typicky podíl na zisku) větší než 25 %.

Osobou s koncovým vlivem v obchodní korporaci je osoba, která může přímo nebo nepřímo uplatňovat rozhodující vliv v obchodní korporaci, přičemž zákon za tuto osobu považuje jednak každou osobu, která je ovládající osobou podle zákona o obchodních korporacích, a jednak osobu, která má větší než 25 % podíl na hlasovacích právech.

Zákon nově stanoví pravidla pro výpočet výše nepřímého podílu na prospěchu či na hlasovacích právech pro případ řetězení či větvení korporátní struktury. Zákon současně podpůrně stanoví, že pokud nelze určit skutečného majitele, je jím osoba či osoby ve vrcholném vedení. Těmito osobami může být dle okolností přímo člen statutárního orgánu nebo např. generální ředitel. 

POVINNOSTI EVIDUJÍCÍCH OSOB

Každá obchodní korporace má jakožto evidující osoba povinnost:

  • získávat a zaznamenávat úplné, přesné a aktuální údaje o svých skutečných majitelích;
  • zaznamenávat kroky učiněné při zjišťování skutečného majitele, a to v případě, kdy je skutečným majitelem určena osoba ve vrcholném vedení;
  • údaje o skutečných majitelích uchovávat po dobu, po kterou je fyzická osoba skutečným majitelem a dále 10 let od zániku postavení skutečného majitele;
  • sdělovat na žádost údaje zákonem stanoveným subjektům;
  • zajistit, aby údaje o skutečných majitelích odpovídaly skutečnému stavu. Bez zbytečného odkladu po vzniku změn podat návrh na zápis změn.

PROVEDENÍ ZÁPISU DO EVIDENCE SKUTEČNÝCH MAJITELŮ

Zápis lze provést následujícími způsoby:

  1. prostřednictvím rejstříkového soudu;
  2. prostřednictvím notáře;
  3. automatickým průpisem – v případech, kdy je skutečný majitel zjevný z obchodního rejstříku. I zde je však nezbytná kontrola, zda propsané údaje odpovídají skutečnosti. Automatický průpis se neuplatní v případě, že evidující osoba již v minulosti podala sama návrh na zápis skutečného majitele do evidence.

SANKCE

V případě neplnění povinností hrozí tyto sankce:

  • Zákaz výplaty podílu na prospěchu (tj. zejména podílu na zisku) nezapsaným skutečným majitelům, jakož i společnostem, jejichž prostřednictvím skutečný majitel ovládá evidující osobu. Zákon stanoví, že nárok na podíl na zisku, který nebyl vyplacen, zaniká do konce účetního období, ve kterém bylo rozhodnuto o jeho výplatě. Prospěch vyplacený v rozporu s těmito pravidly bude považován za porušení péče řádného hospodáře na straně statutárního orgánu, a současně za bezdůvodné obohacení na straně společníka;
  • Zákaz výkonu hlasovacích práv. Skutečný majitel, který není zapsaný v evidenci, nesmí vykonávat hlasovací práva na valné hromadě, ani nesmí rozhodovat jako jediný společník. Přijaté rozhodnutí by bylo relativně neplatné;
  • Uložení pokuty až do výše 500.000,- Kč. Pokuta hrozí nejen obchodní korporaci, ale i dalším osobám, které evidující osobě neposkytnou potřebnou součinnost;
  • Nevymahatelnost smluv, kterými je zastírána osoba skutečného majitele. Typicky se bude jednat o smlouvy příkazního typu, kterými osoba v postavení skutečného majitele, avšak formálně mimo struktury obchodní korporace, řídí společníka, a případně tomuto společníkovi za plnění jejích pokynů poskytuje úplatu. Plnění z tohoto typu smluv nebude možné účinně vymáhat před soudem; 
  • Vyloučení obchodní korporace jakožto dodavatele ze zadávacího řízení zadavatelem veřejné zakázky.

NAŠE DOPORUČENÍ

S ohledem na citelné sankce spojené s nedodržením povinností doporučujeme provést kontrolu údajů zapsaných v evidenci, jež je nově dostupná veřejně na internetových stránkách Ministerstva spravedlnosti: https://esm.justice.cz/ias/issm/rejstrik, a v případě jakýchkoli nesrovnalostí zajistit zjednání nápravy.

Pro obchodní korporace, které provedly zápis skutečného majitele v souladu s právní úpravou účinnou do 1. 6. 2021, platí pro zajištění souladu zapsaných údajů s novou úpravou lhůta 6 měsíců (tedy do 1. 12. 2021). Obchodní korporace, které zápis v minulosti neprovedly, jsou povinny provést zápis bez zbytečného odkladu.

Aktualizaci údajů proto rozhodně nedoporučujeme odkládat, neboť v případě jakýchkoli nesrovnalostí se obchodní korporace vystavuje výše uvedeným negativním důsledkům, které mohou její fungování do jisté míry i zcela ochromit. Nemalé komplikace mohou nastat rovněž v případě, že se společnost uchází o veřejnou zakázku.

Pokud potřebujete podrobnější informace k tomuto tématu nebo byste měli zájem o pomoc s aktualizací údajů v evidenci skutečných majitelů, jsme Vám k dispozici.

Mgr. Helena Udatná