Automatické zřízení datových schránek od roku 2023


Dovolujeme si Vás upozornit, že od 1. 1. 2023 má být automaticky bez žádosti zřízena datová schránka:

  • podnikajícím fyzickým osobám, zejména tzv. IČařům zapsaným v živnostenském rejstříku, tedy nejen podnikatelům vymezeným v zákoně o elektronických komunikacích ve znění do konce roku 2022 (např. advokáti);
  • všem právnickým osobám zapsaným ve veřejném rejstříku (včetně SVJ, spolků apod.);
  • fyzické osobě bezodkladně poté, co poprvé použije prostředek pro elektronickou identifikaci vydaný v rámci kvalifikovaného systému elektronické identifikace – tedy bankoví identitu, občanský průkaz s aktivovaným elektronickým čipem, čipovou kartu pro kvalifikovaný elektronický podpis nebo ID Portálu národního bodu pro identifikaci a autentizaci.

Automaticky zřízenou datovou schránku podnikající fyzické osoby a právnické osoby nebude možné zrušit. Těmto osobám tak do ní budou orgány veřejné moci doručovat písemnosti, a zároveň ji bude povinné využívat při zasílání formulářových podání (typicky daňová přiznání) finančnímu úřadu. V ostatních případech automatického zřízení datové schránky bude možná její deaktivace na základě žádosti. Do deaktivace ale bude datová schránka normálně fungovat.

Vše se ale může změnit!

V poslanecké sněmovně je v současné době návrh novely, která by automatické zřízení datových schránek zrušila. Kromě osob, které je mají povinně již nyní, by tak byly datové schránky zřizovaný pouze na žádost.

V současné době ale není jasné, jak se zákonodárný sbor k této novele postaví, zda např. nebude novela přijata pouze částečně apod. Proto doporučujeme případnému automatickému zřízení datové schránky věnovat pozornost, včetně poštovního doručení přístupových údajů. Pokud máte zřízenu (jakýmkoliv způsobem) datovou schránku, došlé dokumenty jsou doručeny nejpozději 10. dnem po dodání do datové schránky bez ohledu na to, jestli se přihlásíte a s dokumenty skutečně seznámíte. Přehlížení zřízené datové schránky tak může mít výrazně negativní následky (zmeškání lhůty atd.).

Datové schránky se mohou stát důležitějšími i při doručování mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. V legislativním procesu je novela zákoníku práce (o které jsme již obecně informovali), na základě které by zaměstnanec mohl doručovat zaměstnavateli do datové schránky i bez jeho souhlasu (přičemž se uplatní i úprava doručení popsaná v předchozím odstavci). Povinnost souhlasu s doručováním do datové schránky by tak zůstala pouze pro doručování opačným směrem, tedy od zaměstnavatele zaměstnanci. 

DOPLNĚNÍ KE 4. 11. 2022: Vláda se rozhodla podpořit omezení povinného zřízení datových schránek. Datové schránky by neměly být automaticky zřízeny fyzickým osobám, které použijí prostředek pro elektronickou identifikaci (viz výše). IČařům a právnickým osobám evidovaným ve veřejných rejstřících ale datové schránky zřízeny budou. Návrh příslušné novely v současné době prochází legislativním procesem. Pokud by Vám měla být i přes tuto změnu datová schránka zřízena, doporučujeme tomu věnovat náležitou pozornost.

Pokud se o popisované problematice potřebujete dále informovat, neváhejte nás dále kontaktovat.

Mgr. Adam Kejla