Povinnost provozovatele internetového vyhledavače na žádost mazat odkazy na nepravdivé informace


Soudní dvůr Evropské unie (SDEU) v prosinci 2022 rozhodoval (ve věci sp. zn. C‑460/20) o povinnosti provozovatele internetového vyhledavače (např. Google, Yahoo apod.) mazat odkazy na obsah obsahující nepravdivé informace o fyzických osobách. V řešeném případě se dva žadatelé (fyzické osoby zúčastněné v propojených společnostech poskytujících investiční služby) domáhali odstranění odkazů na nepravdivé články o nich. To provozovatel vyhledavače odmítl s tím, že o nepravdivosti daného obsahu neví, a s ohledem na právo na informace tak odkazy neodstraní. Šlo tedy o posouzení kolize práva na ochranu soukromí (žadatelů o výmaz) s právem na informace (uživatelů internetu).

SDEU k této kolizi uvedl, že:

  1. žádost o výmaz odkazu nemůže být podmíněna předložením soudního rozhodnutí proti vydavateli dotčených internetových stránek, a to ani ve formě rozhodnutí o předběžném opatření;
  2. provozovatel internetového vyhledavače na druhou stranu není povinen sám aktivně ověřovat pravdivost obsahu, na který odkazuje;
  3. uvedené platí i pro žádost o odstranění náhledů fotografií sloužících jako odkaz na danou informaci, pokud je možné fotografie vyhledat na základě písemného vyhledávání – u těchto fotografií musí provozovatel vyhledavače ověřit, zda je jejich zobrazení vyhledavačem nezbytné pro uplatnění práva na svobodu informací uživatelů internetu.

Z uvedeného plyne, že se můžete domoci odstranění odkazů na nepravdivý obsah o Vás bez ohledu na to, zda o samotné nepravdivosti rozhodl soud nebo jiný orgán. Provozovateli vyhledavače ale musíte prokázat zjevnou nepravdivost nosných částí daného obsahu. Měli byste poskytnout důkazy, které po Vás konkrétně lze s ohledem na okolnosti daného případu rozumně požadovat.

Právo na ochranu soukromí (výmaz daného odkazu), ale není absolutní. S ohledem na okolnosti případu může převážit právo na informace a odkaz tak nebude smazán. To platí zejména u veřejně známých osob.  To, zda zájem na ponechání odkazu převáží (právo na svobodu projevu a informace), záleží dále na možném přínosu k veřejné debatě, předchozímu chování, formě a důsledků zveřejnění apod.

V každém případě doporučujeme před podáním žádosti o smazání odkazů pečlivé shromáždění důkazů k prokázání nepravdivosti nosných částí odkazovaného obsahu. Pokud provozovatel vyhledavače Vaší žádosti nevyhoví, nezbývá než se obrátit na soud, aby o věci rozhodl.

Pokud se o popisované problematice potřebujete dále informovat, neváhejte nás dále kontaktovat.

Mgr. Adam Kejla