Chcete finančně podpořit svou firmu? Poskytněte zápůjčku nebo příplatek mimo základní kapitál!


Chcete finančně podpořit svou firmu? Poskytněte zápůjčku nebo příplatek mimo základní kapitál!

Častým zdrojem financování společnosti jsou bankovní půjčky. Dostala se Vaše firma do situace, kdy jí banky odmítají poskytnout půjčku a ani investoři o společnost nejeví zájem? Chcete pomoci své společnosti překlenout nedostatek peněžních zdrojů, než se dostane zpět do generování zisku? V tomto příspěvku Vám představíme právní nástroje sloužící k finanční podpoře Vaší společnosti.

Zápůjčka

Základním nástrojem je poskytnutí zápůjčky společnosti společníkem.

Coby společník máte výhodu, že zápůjčku můžete poskytnout bez úroku, a společnosti tím ušetříte dodatečné náklady spojené se splácením úroků. Další výhodou je, že můžete po společnosti požadovat vrácení (splatných) zapůjčených peněžních prostředků.

Nevýhodou poskytnutí zápůjčky je postupné narůstání cizích zdrojů v rozvaze společnosti, které mohou potenciální věřitelé (zejména banky) vyhodnotit negativně. Kumulací zápůjček totiž roste tzv. míra celkové zadluženosti.

Příplatek mimo základní kapitál

Jako způsob podpory společnosti bez navyšování cizích zdrojů se nabízí možnost zvýšit vlastní kapitál společnosti. Nejjednodušším způsobem je poskytnutí tzv. příplatku mimo základní kapitál. Příplatek můžete poskytnout nově, nebo můžete v příplatek přeměnit zápůjčku, kterou jste již v minulosti společnosti poskytli (tzv. kapitalizace pohledávky). V úvahu připadá i administrativně náročnější alternativa – zvýšení základního kapitálu společnosti.

Společník může poskytnout příplatek dobrovolně – uzavírá smlouvu se společností a jednatel vyslovuje souhlas s jeho poskytnutím. Příplatek je však možné uložit i povinně k vyrovnání ztráty, pokud s tím počítá společenská smlouva. 

Výhoda spočívá v tom, že příplatkem se společnosti zvyšují vlastní zdroje. Věřitelé mohou následně být více nakloněni poskytnutí zdrojů financování Vaší společnosti.

Nevýhodou je, že společníkovi se příplatek již nemusí ze společnosti vrátit. Oproti zápůjčce totiž podléhá vrácení příplatku mimo základní kapitál přísnějším podmínkám, které jsou obdobné rozdělení a vyplacení zisku společnosti. Pokud společnost již spotřebovala příplatek pro účel, pro který byl poskytnut, např. pro pokrytí ztráty, nelze jej vrátit.

Proto doporučujeme pečlivě zvážit volbu mezi poskytnutím zápůjčky a příplatkem mimo základní kapitál. V případě příplatku je nezbytné vhodně naformulovat smlouvu o poskytnutí příplatku a nejlépe tuto otázku upravit již ve společenské smlouvě.

Pokud potřebujete poradit s přípravou nástrojů finanční pomoci pro Vaši společnost, jsme Vám k dispozici.



Ing. Mgr. Pavel-Michal Rambousek