Chce Vám pronajímatel předat komerční prostor v nevhodném stavu? Dle Nejvyššího soudu můžete odstoupit od smlouvy a nemusíte platit nájemné


Chce Vám pronajímatel předat komerční prostor v nevhodném stavu? Dle Nejvyššího soudu můžete odstoupit od smlouvy a nemusíte platit nájemné

Nabízíte k pronájmu komerční prostory? Nebo byste naopak měli zájem o nájem takových prostor z pozice podnikatele? Níže se dozvíte, jaké jsou možnosti ukončení nájmu, pokud prostory nejsou včas předány v odpovídajícím stavu, a zda vzniká i v tomto případě povinnost platit nájemné.

Poté, co je uzavřena smlouva o nájmu komerčních prostor, pronajímatel by měl předat prostory nájemci. Situace je ideální, pokud jsou prostory předány v dohodnutém stavu a nájemce je následně může začít využívat ke své činnosti. Může se však stát, že jsou prostory ve špatném stavu a vy je takto nechcete převzít.

Dle zákona máte v tomto případě možnost ukončit nájemní vztah výpovědí, nebo odstoupením od smlouvy. Výpověď může být v některých případech dokonce okamžitá (bez výpovědní doby). Odstoupit od smlouvy můžete, pokud pronajímatel podstatně porušil smlouvu (tedy smlouvu byste vůbec neuzavřeli, pokud byste věděli, že pronajímatel ji takto poruší).

Právě k možnosti odstoupení od smlouvy v případě nájmu komerčních prostor se v nedávné době vyjadřoval Nejvyšší soud.

Skončení nájmu při vadném stavu předávaných prostor dle Nejvyššího soudu

Nejvyšší soud se zabýval případem, kdy nájemce pro závažně závadný stav prostory nepřevzal a následně od smlouvy odstoupil a po necelých dvou měsících dodatečně z opatrnosti také nájem vypověděl. Pronajímatel namítal, že nájemce neplatně odstoupil od nájemní smlouvy a požadoval po nájemci nájemné za necelé dva měsíce.

V rozsudku Nejvyšší soud dospěl k závěru, že zákon nebrání tomu, aby nájemce skončil nájem formou odstoupení od smlouvy, pokud pronajímatel podstatně pochybil tím, že komerční prostor nepředal v odpovídajícím stavu. Není tedy důvod trvat na tom, že skončení nájmu mělo být učiněno výpovědí.

Povinnost platit nájemné dle Nejvyššího soudu

K otázce povinnosti zaplatit pronajímateli nájemné Nejvyšší soud konstatoval, že dřívější právní úprava a soudní rozhodovací praxe dovodila, že nájemce je povinen platit nájemné za neodpovídající prostory, ale to pouze v případě, že je i přes vady převezme. 

Jelikož v daném případě nájemce zcela odmítl převzít komerční prostory a také činil kroky ke skončení nájmu, nájemce není povinen platit nájemné za období mezi domluveným datem převzetí a datem skončení nájmu.

Pokud máte pochybnosti o správném postupu při ukončení nájmu či o související povinnosti platit nájemné, neváhejte se na nás obrátit.


Ing. Mgr. Pavel-Michal Rambousek