Pozor na závazky po splatnosti. Promlčení může nastat dříve, než byste čekali.


Dluží vám některý ze zákazníků peníze za zboží či službu, ačkoliv jste již dávno vystavili fakturu a datum splatnosti uplynulo? Není žádnou novinkou, že u pohledávek je potřeba pohlídat si obecnou 3letou promlčecí lhůtu, která se uplatní u většiny majetkových práv. Může vás však nemile překvapit, od kterého okamžiku tato lhůta vlastně začíná běžet. Datum splatnosti uvedené na faktuře totiž nemusí být pro její pro běh vždy určující, jak rozhodl Nejvyšší soud ČR ve svém rozhodnutí č.j. 31 Cdo 3125/2022-200.

Co je to promlčení?

Co vlastně znamená promlčení? Jedná se o situaci, kdy určité právo (např. právo na zaplacení kupní ceny zboží) není vykonáno v zákonné promlčecí lhůtě, a dlužník proto není povinen svůj dluh splnit. Ačkoliv samotné právo nezaniká, problém nastane ve chvíli, kdy se chcete domáhat svého práva v soudním řízení. Zde postačí, když dlužník v pozici žalovaného vznese námitku promlčení a soud Vaši žalobu zamítne a povinnost zaplatit pohledávku žalovanému neuloží.

Kdy začíná běžet promlčecí lhůta?

Promlčení začíná běžet od okamžiku, kdy se stalo právo vymahatelným u orgánu veřejné moci (nejčastěji tedy u soudu). Tím je datum splatnosti. Marným uplynutím splatnosti se dostává dlužník do prodlení a je možné vymáhat splnění dlužníkovi povinnosti u orgánu veřejné moci. V tuto chvíli tedy začíná běžet promlčecí lhůta.

Splatnost závazků

Nejčastěji si strany splatnost vzájemných závazků sjednají výslovně ve smlouvě. To je přirozeně nejjednodušší a nejjistější cesta. 

Občanský zákoník však pamatuje i na situace, kdy si strany datum splatnosti výslovně nesjednají. 

a) Splatnost závazků mezi nepodnikateli

V případě závazku, který není uzavřen mezi dvěma podnikateli platí, že věřitel může požadovat plnění ihned, a splatnost tedy nastává již ve chvíli, kdy vznikne dluh (například ve chvíli, kdy druhá strana dodá zboží, poskytne službu apod.). 

b) Splatnost závazků mezi podnikateli

V obchodních vztazích mezi podnikateli, pokud je obsahem závazku povinnost dodat zboží nebo poskytnout službu za úplatu, stanovuje občanský zákoník obecně splatnost 30 dnů, která začíná běžet ode dne: 

Doručení faktury nebo jiné výzvy obdobné povahy.
Obecné pravidlo.
Doručení zboží nebo poskytnutí služby.

Pokud není možné určit den dle obecného pravidla výše; anebo

Pokud byla faktura či výzva doručena dříve, než bylo plněno.

Pokud byla faktura či výzva doručena dříve, než bylo plněno.
Převzetí plnění nebo ověření, zda bylo řádně plněno. Pokud byla faktura či výzva doručena dříve, než k převzetí nebo ověření došlo a zároveň pokud se strany domluvily na převzetí nebo ověření plnění nebo to vyplývá ze zákona.

Občanský zákoník taktéž limituje maximální dobu splatnosti závazků mezi podnikateli. Ta může překročit 60 dnů jen v případě, že si to strany výslovně ujednaly a navíc není-li to pro věřitele zvláště nevýhodné.

Rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR

V případě výše citovaného rozsudku Nejvyššího soudu ČR se řešila situace, kdy si smluvní strany sjednaly splatnost ceny plnění tak, že cena měla být zaplacena na základě faktury vystavené věřitelem a splatnost faktury měla být 14 dní od jejího doručení dlužníkovi. O tom, kdy by měl věřitel fakturu vystavit přitom nebyla ve smlouvě žádná zmínka.  

Podle Nejvyššího soudu se na takto neurčitě sjednanou splatnost ceny plnění nahlíží stejně, jako kdyby si strany nesjednaly žádné datum splatnosti. Vzhledem k tomu, že se nejednalo o závazek mezi podnikateli, tak mohl věřitel požadovat plnění ihned, a splatnost nastala ve chvíli, kdy vznikl dluh.

Tříletá promlčecí lhůta v tomto případě tedy nezačala běžet ode dne splatnosti uvedeného na faktuře, ale ode dne následujícího po vzniku dluhu, tedy v okamžiku, kdy bylo dodáno zboží nebo službu. 

Pokud by tomu tak nebylo, věřitel by mohl fakturu vystavit za libovolně dlouhou dobu, klidně za několik let, a dlužník by neměl šanci splatnost dluhu jakkoliv ovlivnit. To by znamenalo pro dlužníka velkou nejistotu. Naopak je to věřitel, který se má podle soudu starat o svá práva a včas se jich domáhat. 

Naše doporučení

Problematika splatnosti závazků a jejich promlčení může být často komplikovaná a nejasná. Doporučujeme Vám proto držet se těchto dvou základních pravidel:

1. Domluvte se se smluvní stranou vždy na jasně určeném datu splatnosti (nejlépe na konkrétním datu);

2. Pokud Vám někdo dluží peníze, obraťte se na soud včas a nečekejte s žalobou až těsně před uplynutím promlčecí lhůty. 

Pokud budete potřebovat pomoc se správnou formulací splatnosti, nebo posoudit splatnost závazku v již uzavřené smlouvě, jsme vám k dispozici.



Mgr. Filip Kůstka