Legalizace marihuany v Německu – možná cesta pro Česko?


S účinností od 1. dubna 2024 dojde v Německu k zásadní změně v přístupu k marihuaně, resp. ke konopí, jak zní botanický název rostliny známé pro její psychoaktivní a omamné účinky. Marihuana bude totiž vyškrtnuta ze seznamu zakázaných látek a v omezeném množství bude umožněno jak její domácí pěstování, tak provozování klubů, ve kterých bude možné ji zakoupit.

Za jakých podmínek bude legálně možné si marihuanu opatřit uvádíme ve stručném shrnutí v tomto článku.

Rozšíření užívání marihuany v Německu

Podle údajů německého spolkového ministerstva zdravotnictví z roku 2021 uvedlo celkem 8,8 % všech dospělých ve věku 18-64 let, že v posledních 12 měsících alespoň jednou užili marihuanu. Ve skupině mladších lidí ve věku 12-17 let pak uvedlo 9,3 % respondentů, že vyzkoušeli marihuanu alespoň jednou v životě, 8,6 % ji pak užívá pravidelně. Německá vláda na tento trend reaguje s cílem maximálně omezit černý trh.

Kde a v jaké podobě bude možné marihuanu získat?

Zákon počítá s tím, že každá osoba starší 18 let si bude moct legálně opatřit marihuanu, a to buď tak, že ji může sama pěstovat nebo se stane členem organizace, kterou bychom mohli nazvat jako „pěstební spolek“ nebo „klub“ a získá tak přístup k marihuaně jako člen takového spolku. Rostliny konopí se v rámci spolků mají pěstovat kolektivně a nekomerčně a výsledné produkty bude možné prodávat pouze členům spolku. Financování je zajištěno z členských příspěvků. Jeden spolek může mít maximálně 500 členů.

Marihuanu bude možné získat pouze v čisté a neupravené rostlinné podobě. Bude zakázáno poskytovat marihuanu např. v koláčcích nebo olejích, stejně tak míchat ji s tabákem nebo aromatickými příměsemi. Regulovaná bude i prodejní cena, která nebude moct přesáhnout výrobní náklady.

Nynější návrh zákona nepočítá s možností prodávat marihuanu v běžných obchodech s výjimkou tzv. modelových regionů, kde bude povolen prodej ve speciálních provozovnách, které se budou zabývat pouze prodejem a poradenstvím ohledně konopných produktů.

Povolené množství

Konzumenti mohou mít u sebe obecně maximálně 25 gramů marihuany pro vlastní potřebu. Při domácím pěstování rostlin konopí je povoleno držet až 50 gramů marihuany a až 3 samičí rostliny na jednu osobu. Trestné je držení 30 a více gramů na veřejných prostranstvích a 60 a více gramů v soukromí. 

Pěstitelské spolky mohou svým členům dávat maximálně 25 gramů marihuany na osobu a den, maximálně však 50 gramů celkem za měsíc. Osoby mladší 21 let mohou jako členové spolku mít přístup nanejvýš k 30 gramům marihuany za měsíc s obsahem psychoaktivní látky THC maximálně 10 %. 

Pro osoby mladší 18 let zůstává i nadále jakékoliv držení či užívání zakázané, nebude však možné toto jednání postihovat jako trestný čin.

Kde bude kouření marihuany zakázáno

Konzumace marihuany bude zakázána v okruhu 100 metrů od škol, školek, dětských hřišť a veřejných sportovních zařízení. Podle návrhu zákona nebude dovoleno kouřit marihuanu na pěších zónách mezi 7. a 20. hodinou.

Závěr

Německá vládní koalice si od této přelomové změny slibuje konec „škodlivé zákazové politiky“ vůči marihuaně, kdy bylo v uplynulých letech vynakládáno velké množství prostředků na kontrolu a potírání černého trhu, avšak bez valného úspěchu. Naproti tomu opozice novelu kritizuje a poukazuje na to, že v důsledku legalizace dojde ke zvýšení konzumace marihuany, což s sebou přinese zvýšený počet zdravotních problémů a zatížení zdravotního systému. 

Mgr. Filip Kůstka