Od 1.6.2019 dosáhne na oddlužení více osob. Nová úprava insolvence přinese zhoršení postavení věřitelů.


HLAVNÍ ZMĚNY ODDLUŽENÍ 

Oddlužení je způsob řešení úpadku přicházející v úvahu u osob, které jsou právnickými osobami nepodnikateli nebo fyzickými osobami, které nemají dluhy z podnikání. Typicky se tedy oddlužení spojuje především se spotřebiteli.

Novela insolvenčního zákona, jejíž účinnost nastane dne 1. 6. 2019, se promítne právě především do oddlužení a přinese zásadní zhoršení postavení věřitelů, neboť na oddlužení dosáhnou v níže popsaných případech i osoby, které v zásadě během oddlužení nesplní svým nezajištěným věřitelům téměř nic.

Pojďme si tedy představit zásadní a nejdůležitější změny, které oddlužovací novela aktuálně přináší:


1.       ZPŮSOBY ODDLUŽENÍ:

Oddlužení bude nově možné provést dvěma způsoby, a to (a) zpeněžením majetkové podstaty nebo (b) plněním splátkového kalendáře se zpeněžením majetkové podstaty. Právě druhý způsob je novelou zásadně změněn.


Oddlužena bude každá osoba, která při plnění splátkového kalendáře se zpeněžením majetkové podstaty splní alespoň jednu z následujících podmínek: 

 a) splatí všechny své dluhy v plné výši;   nebo

        b) za 3 roky splatí 60 % pohledávek svých nezajištěných věřitelů; nebo

      c) po dobu 5 let bude vynakládat veškeré úsilí k plnému uspokojení pohledávek věřitelů, které po ní bude    možné spravedlivě požadovat, a platit minimální částku popsanou níže

 

Oproti dosavadní úpravě nebude potřeba splnit 30 % pohledávek nezajištěných věřitelů. Na oddlužení v pětiletém období tak pravděpodobně v praxi dosáhne mnohem více osob, než dříve na jakýkoli způsob oddlužení dosáhlo, neboť stačí splnit dvě jednoduché podmínky:

 

a)     platit minimální měsíční částku, která se skládá z (a) hotových výdajů a odměny insolvenčního správce stanovené vyhláškou č. 313/2007 Sb., (b) částky pro nezajištěné věřitele ve stejné výši jako jsou hotové výdaje a odměna insolvenčního správce, (c) výživného dle zákona a (d) odměny za sepsání návrhu na oddlužení;v některých případech, kdy především dlužník nemá vyživovací povinnosti, se tak může jednat o částku ve výši jen něco málo přes 2.000, - Kč;

b)     vynakládat veškeré úsilí k plnému uspokojení pohledávek nezajištěných věřitelů, které lze po dlužníkovi spravedlivě požadovat. Splnění této podmínky bude soud posuzovat po uplynutí doby 5 let. Výklad této podmínky je sporný a bude tak záležet, jaký konkrétní soudce bude o oddlužení rozhodovat (nelze vyloučit např. i extrémní výklad, že v situaci, kdy je dlužníkem osoba pracující v dětském domově, jíž tato práce naplňuje a k níž je kvalifikovaná, má tato osoba za účelem oddlužení toto zaměstnání opustit a nechat se zaměstnat jako pokladní v některém z velkých řetězců supermarketů, neboť tam dosáhne na vyšší mzdu).

 

2.      ZMĚNA VÝČTU POVINNÝCH PŘÍLOH K NÁVRHU NA ODDLUŽENÍ:

Návrh na oddlužení musí již nyní s ojedinělými výjimkami za dlužníka povinně sepsat a podat osoba s odborným vzděláním (advokát, notář, soudní exekutor, insolvenční správce nebo akreditovaná osoba, které byla ministerstvem udělena akreditace pro služby v oblasti oddlužení). Nově se však k návrhu na oddlužení nebude muset přikládat seznam závazků dlužníka a doklady o příjmech postačí přiložit pouze za posledních 12 měsíců. Nově se k návrhu na oddlužení bude přikládat čestné prohlášení dlužníka.

 

3.      SJEDNOCENÍ LHŮTY PRO PODÁVÁNÍ PŘIHLÁŠEK POHLEDÁVEK:

Novela stanoví, že lhůta pro podávání přihlášek pohledávek je jednotná pro všechny způsoby řešení úpadku, tedy i v případě oddlužení bude činit 2 měsíce od rozhodnutí o úpadku, nikoli 30 dní jako dosud.

Mgr. Adéla Marešová